Bliv klogere på Pride

Er du interesseret i at blive klogere på Pride? Så læs med i dette blogindlæg. Vi har lavet dette blogindlæg for at samle konkret information omkring Pride, og gør det nemmere at forstå hvad Pride indebærer, hvorfor det eksistere, hvilke personer der deltager i Pride, hvilke events der er i Danmark og hvem der står bag dem. Derudover hvordan du kan deltage i de forskellige events og hvilket tilbehør du kan købe for at være klar til at deltage i Pride events og Pride parader.

Et hurtigt overblik

Pride Month

Den første Pride fandt sted i Juni måned 1970, og Juni måned er lige siden blevet Pride Month. Lørdag den 27. Juni 1970, var den første dato for Pride og det fandt sted i New York. Årsagen til at Pride opstod dengang, var for at protestere mod den manglende respekt og rettigheder for bøsser og lesbiske, forfølgelsen fra myndighederne og politiet, samt for at mindes optøjerne der fulgte efter at politiet havde lavet en razzia i 1969 i The Stonewall Inn, der er var en populær bøsse bar, beliggende i New York City, og flittigt var besøgt af LGBT-personer.

Den første Pride i 1970 betegnes som startskuddet til kampen for åbenhed om seksuel orientering og kønsidentitet i USA.

Pride begivenheder nu til dags, verden over, sætter ikke blot fokus på homoseksuelles rettigheder, men også for biseksuelle og transkønnede med flere.

LGBT

LGBTQIA+

The Stonewall Inn var som nævnt flittigt besøgt af LGBT-personer – men hvad er LGBT? Og hvad er LGBTQIA+? Det er mange bogstaver at holde styr på, men så alle ved hvad der er tale om, så har vi valgt at lave en lille kort ordbog.

LGBT og LGBTQIA+ er nemlig ikke som sådan ord der betyder noget, det er egenlig forkortelser for grupper af personer, og bruges som et samlet udtryk for at referere til alle personer, som ikke er heteroseksuelle og ciskønnede.

L = Lesbian / Lesbisk
En kvinde der tiltrækkes af og forelsker sig i andre kvinder.

G = Gay / Bøsse
En mand der tiltrækkes af og forelsker sig i andre mænd.

B = Bisexual / Biseksuel
En person der tiltrækkes af og forelsker sig i både mænd og kvinder.

T = Transgender / Transkønnet
En person der er født i en krop, men biologisk har det modsatte køn.

Q = Queer
En person der går imod opfattelsen af, at der kun findes to kønsidentiteter.

I = Intersex / Interkøn
En person der er født med mere end ét biologisk køn eller på anden måde falder uden for normen for definitionen af mand eller kvinde. 

A = Asexual / Aseksuel
En person der ikke har lyst til sex, eller ikke føler sig seksuelt tiltrukket.

+
Plusset til sidst, dækker over alle andre, der opfattes som minoriteter på grund af deres køn og/eller seksualitet.

Danske Pride Events

I Danmark er der selvfølgelig også mange LGBT-personer, og der er en række foreninger der arrangerer events hvert år for at sætte fokus på rettigheder og åbenhed for og om seksuel orientering og kønsidentitet.

De fleste i Danmark forbinder ’Pride’ med den store festival, der hvert år afholdes i København. Det er nemlig Copenhagen Pride, der også er kendt som #cphpride.

Begivenheden er en længerevarende festival, der typisk starter om tirsdagen, og slutter af om søndagen med den velkendte store Pride parade, hvor omkring 35.000 personer deltager i selve paraden. Selve Pride Paraden, der slutter festivalen om søndagen, er et optog der normalt starter ved Frederiksberg rådhus og slutter ved Københavns rådhusplads. Der estimeres, at der deltager omkring 300.000 personer til Pride festival hvert år, igennem hele Pride ugen.

En af de store festivaler i Danmark

Pride er gået hen og blevet i en størrelse der ligger blandt de største festivaler i Danmark. Som nævnt deltager over 300.000 i festivalen, det var det antal der blev estimeret efter festivalen i 2019, og det forventes af festivalerne bliver større og større.
Men det er ikke altså ikke kun er Homoseksuelle der deltager. Det kan være alle LGBTQIA+ personer, men også personer som enten bare synes det er fedt at deltage, eller fordi de støtter op omkring budskabet.

Pride event i Danske byer

Udover den store festival og Pride ugen i København, er der også en række andre events i Danmark. Der er blandt andet Pride events i Aalborg, Aarhus og Kolding. Derudover afholdes der også en lang række events, såsom foredrag og meget andet i de forskellige foreninger i Danmark.

Copenhagen Pride parade festival

Arrangører af Danske Pride Events

Der afholdes som nævnt en lang række events, mange forskellige steder i Danmark, flere gange om året. Bag alle disse events, står der en række foreninger som afholder events i deres egne byer, men også samarbejder og deltager til hinandens events.

Aalborg Pride, Aarhus Pride, Kolding Pride og Copenhagen Pride er 4 selvstændige foreninger, der afholder events i hver deres by. Du kan trykke på navnene og komme direkte ind på hver deres hjemmeside, hvor du kan læse mere om deres arbejde og events. 

I nogen af foreningerne kan du blive medlem for et mindre årligt kontigent, mens i andre kan du blive frivillig.

Hvordan kan jeg deltage i Pride?

Det er som udgangspunkt gratis at deltage i Pride parade, du møder blot op til paraden og deltager. Det kan du som udgangspunkt gøre til alle Pride parader i Danmark. Hvis du ønsker at støtte Pride, kan du med fordel købe et støtte armbånd, men det er ikke noget krav for at deltage.

De events der afholdes i de enkelte foreninger, som eksempelvis forskellige foredrag osv. vil oftest kræve at du er medlem af den pågældende forening.

Personer der deltager til Pride parade er oftest klædt med forskelligt tilbehør i regnbue farver. Her er blandt andet store og små Pride flag populære, samt Pride solbriller, Pride seler, Pride Badge, Pride Armbånd. 

Du kan finde inspiration i vores Pride kategori.